Universul Mobilierului

Blaturi:
– HDF
HDF-ul (High density fibreboard) este un panou fibrolemnos cu densitate mare.
Acesta este alcatuit dintr-un rumeguş mai fin, combinat cu substanţe speciale fiind îmbinate la presiuni foarte mari. Acest tip de material poate fi gasit simplu sau melaminat, în culori diversificate, asemănătoare cu cele de PAL.
Grosimea lui este de 3.2 – 4 mm. HDF-ul se foloseşte, de regulă, în spatele mobilei, la dressing-uri (dulapuri), corpuri de mobilă la bucătărie, living-uri.
Se mai poate folosi şi la fundurile de sertar, insa numai la sertarele de dimensiuni mici deoarece, fiind subţire, se poate deforma.

– MDF
MDF-ul (Medium density fibreboard), este un panou fibrolemnos cu densitate medie. Acesta este un produs din lemn, rezultat din separarea lemnului moale în fibre, în combinaţie cu ceară şi răşini. Se produce sub formă de panouri, prin încălzire şi presare.
Densitatea medie se referă la dimensiunea fibrei lemnoase care intră în compoziţia plăcii. Acest lucru permite finisaje bune pe suprafeţe rotunde, lucru pe care îl putem observa cel mai des la mobila de bucătărie şi baie unde uşile corpurilor suspendate au marginea rotunjită. MDF-ul trebuie vopsit înainte, fiind mai rezistent la umezeală decât PAL-ul, de aceea este mai des folosit în baie şi în bucătărie.

CANTURI
O altă componenta importantă a mobilei este cantul, care se aplică mobilei. Cantul poate fi de mai multe feluri.
Cant de hârtie adezivat – acesta este un cant de hârtie melaminată cu adeziv pe partea inferioară. Se aplică cu fierul de călcat sau cu un feon special; este cea mai economică soluţie de cantuire, dar şi cea mai puţin rezistentă. Se poate folosi la orice tip de mobilă.

Cantul de hârtie neadezivat – acesta este un cant de hârtie melaminată care nu are adeziv pe partea inferioară. Se aplică cu o maşină specială, la temperaturi ridicate; este cea mai economică soluţie de cantuire, dar şi cea mai puţin rezistentă. Se poate folosi la orice tip de mobilă.

Bordura PVC – Se aplică prin presare într-un canal, făcut în prealabil în pal, şi nu se finisează deloc. Nu prezinta nici un adeziv şi nici nu se foloseşte adeziv la aplicare. Este rezistenta în timp, avand rezistenţă mecanică mare, se zgârie greu. Se poate aplica silicon pentru a proteja PAL-ul de umiditate. Dezavantajul estetic este că nu se îmbină corespunzător la unghiurile de 90 ( la o uşă toate colţurile vor arată nefinisate, pentru că nu suportă finisări).Poate avea 3 forme:
Bordura plată fără acoperire – cu o formă foarte puţin rotunjită, lăţimea fiind egală cu grosimea materialului pe care se aplică (de obicei PAL).
Bordura semirotundă – cu formă de semicerc şi lăţimea egală cu cea a materialului pe care urmează să fie aplicată.
Bordura plată cu acoperire – are o formă uşor bombată, lăţimea fiind puţin mai mare decât cea a materialului pe care urmează să fie aplicată, dar care mai are şi un fel de aripioare la capete care acoperă muchiile PAL-ului şi, implicit, imperfecţiunile acestuia.
Cant ABS – este obtinut dintr-un plastic rezistent la temperaturi înalte. Se aplică prin lipirea cu un adeziv special la o maşină de aplicat cant, la temperaturi între 160 – 220 de grade Celsius. După aplicare surplusul se taie cu o freză pentru cant.
Se finisează cu pâslă pentru curăţarea tuturor resturilor de cant rămase în urma frezării. Este foarte rezistent în timp (are rezistenţă mecanică mare), rezistă la apă, adezivul oprind infiltraţiile de apă dintre cant şi pal. Se gaseste în aceeaşi nuanţă cu PAL-ul, fiind cea mai bună variantă de cant existentă pe piaţă. Este mai scump decât variantele anterioare, dar este şi cel mai rezistent. Se gaseste în grosimi de 0.4, 1 şi 2 mm, lăţimea fiind comandată în funcţie de grosimea PAL-ului.

Glisierele sunt mecanismele care fac posibilă funcţionarea unui sertar. Se împart în: Glisiere cu extracţie parţială- sertarul iese afară din corpul mobilei în proporţie de 80%.
Glisiere cu extracţie totală- sertarul iese afară din corpul mobilei în proporţie de 100%. Din punct de vedere constructiv, se împart în: Glisiere cu rolă– au extracţie parţială, sistemul de glisare fiind format din câte 2 role pe fiecare parte, acestea având un diametru aproximativ de aproximativ 1.5 cm. Este vizibil doar în partea de jos a sertarului. Suportă o sarcină de aproximativ 25 Kg. Este sistemul cel mai ieftin şi cel mai des utilizat până acum, dar pierde teren în favoarea noilor sisteme. Acest sistem este de 2 feluri:
Normale – au înălţimea de aproximativ 2 cm şi se montează pe părţile laterale de jos ale sertarului; nu au niciun fel de reglaj.
Metalbox – se folosesc de regulă la sertare de bucătărie, au lateralele de 8,6 cm sau 15 cm, ele fiind practic lateralele sertarelor; au reglaj pentru frontul sertarului (sus-jos).
Glisierelor cu rolă li se poate adaugă un set de amortizoare care, la închiderea sertarului, au rolul de a-l prelua de la o distanţă de aproximativ 5 – 10 cm înainte de final şi de a îl închide uşor, fără zgomot. Sunt disponibile în mai multe culori, cele mai folosite fiind alb, negru şi maro.
Glisiere cu bile – pot fi gasite cu extracţie parţială sau cu extracţie totală. Sistemul de rulare este format din mai multe bile mici (de rulment), unse cu un lubrifiant special pentru a culisa mai uşor. Sunt mai silenţioase decât glisierele cu rolă şi prezinta o stabilitate mai mare. Pot suportă greutăţi de până la 35 – 40 Kg. Se aplică pe orice tip de sertar. Cu acestea aveti acces rapid şi uşor la întreg conţinutul sertarului (pentru variantă cu extracţie totală). Se elimină zgomotul făcut de sertar la închidere (variantă cu amortizare). Pot avea lăţimi diferite (3.5 cm, 4.5 cm). Se montează pe părţile laterale ale sertarului, fiind vizibile integral. Pot fi simple sau cu sistem de amortizare integrat. Nu au nici un tip de reglaj. Sunt disponibile doar cromate. Sunt mai scumpe decât glisierele cu rolă, dar mai ieftine decât celelalte tipuri de glisiere.
– Glisiere ascunse – pot fi cu extracţie parţială sau cu extracţie totală. Au denumiri diverse, în funcţie de producător.

Acestea pot fi:
Simple – cu deschidere normală;
Cu amortizare – sistem de preluare şi închidere silenţioasă;
Cu sistem ON-TOUCH – închidere-deschidere prin împingerea sertarului (nu mai este nevoie de mâner).
Nu sunt vizibile când sertarul este deschis; la realizarea sertarelor de acest tip se lasă marginile să coboare mai jos decât fundul sertarului, ele acoperind glisierele. Sistemul de rulare este format din cilindri mici care ajută la culisarea părţilor componente ale sertarului. Unii producători mai adaugă un sistem de roţi dinţate pentru sincronizarea deschiderii sertarului, în aşa fel încât sertarul să nu aibă ,,joc” stânga-dreaptă. Au reglaj sus-jos pentru partea din faţă a sertarului. Avantajele sistemului il reprezinta accesul rapid şi uşor la întreg conţinutul sertarului (pentru variantă cu extracţie totală), eliminarea zgomotului făcut de sertar la închidere (variantă cu amortizare), sistemul suportă greutăţi între 30 şi 50 kg. Acestea sunt disponibile pe o nuanţă satinată. Au un preţ mai ridicat faţă de glisierele cu rolă şi cele cu bile.

Glisiere pentru sertare de bucătărie– se gasesc numai cu extracţie totală. In funcţie de producător, au denumiri diferite, şi pot avea elemente în plus sau în minus, design uşor diferit, nuanţe uşor diferite. Au aceleaşi tip de glisare, ascuns, doar că au laterale speciale care se aplică acestora. Aceste laterale sunt metalice, în general de culoare gri metalizat, au formă (din profil) uşor trapezoidala cu latură mare jos, au o înălţime de aproximativ 9 cm. Pentru sertare mai înalte, se folosesc tije înălţătoare. Sunt accesorizate variat, cu ajutorul sistemelor de completare şi de compartimentare ce fac posibilă obţinerea unui număr mare de combinaţii. Au reglaj fin al frontului de sertar: sus-jos, stânga-dreaptă, faţă-spate. Prezinta un design modern.

Accesorii:
Balamale
Cele mai întâlnite componente ale unei mobile sunt balamalele. Sunt de mai multe feluri, în funcţie de deschiderea uşilor (uşi normale, de colţ etc.). Din punct de vedere funcţional, se împart în:

Balamale simple (balamale aruncătoare) – au rolul doar de a închide uşa. Lăsată deschisă, uşa tinde să se închidă singură datorită arcului intern al balamalei.

Balamale cu amortizare – au rolul de a încetini închiderea uşii pentru a nu face zgomot. Lăsată deschisă, uşa tinde să se închidă singură datorită arcului intern al balamalei dar închiderea se face lent. Sistemul de amortizare diferă de la producător la altul, rezultatul fiind acelaşi. Diferenţa constă în fiabilitate (la câte deschideri şi închideri rezistă) şi în design (pot avea amortizorul integrat, pentru a nu fi vizibil, sau ataşat braţului balamalei).

Balamale ON-TOUCH – au rolul de a deschide uşa. Lăsată liberă, uşa tinde să se deschidă larg. Pentru a sta închisă, este utilizat un sistem de crichet magnetic sau cu cârlig. Din poziţia închisa a uşii, cu o simplă apăsare spre interior a uşii, sistemul eliberează uşa, aceasta deschizându-se larg, dar lent. Avantajul acestor balamale consta in faptul că nu mai trebuie folosite mânere, aspectul exterior fiind mai rafinat.
Toate balamalele sunt dotate cu şuruburi, dispuse pe braţul balamalei, care au rolul de reglaj fin al uşii (stânga-dreaptă, apropiere-depărtare).
Unele balamale, în funcţie de producător, au un sistem de decuplare a uşii, necesar în cazul demontării mobilei, pentru a nu fi nevoie să demontaţi balamaua.

– Pistoane
Se utilizeaza la deschiderea şi închiderea verticală a uşilor de mobilier, prin 1 sau 2 pistoane, în funcţie de dimensiunile şi materialele din care sunt executate fronturile de uşi ale corpurilor de mobilier. Sistemul este proiectat in asa fel încât, după ce aţi deschis puţin uşa (la un unghi de aproximativ 10 grade), pistonul să preia sarcina dechiderii complete, până la unghiul maxim de 90 grade. Viteza de deschidere este redusă treptat până în momentul în care uşa se opreşte lin în poziţia finală de deschidere. Se regăsesc în mobilierul de bucătărie, living, camera de copii, băi, dormitoare, precum şi în amenajările din camerele de hotel, restaurante, mobilă din instituţii, şcoli, etc. Se utilizează atât pentru uşile din pal, din lemn masiv cât şi din sticlă cu profil din aluminiu, sau MDF. Există de pistoane de diferite forţe, de 60 N, 80 N, 100 N, 120 N, 150 N si 200 N, pentru a putea susţine uşi de diferite dimensiuni şi respectiv greutăţi. Pentru uşi cu lăţimea mai mare de 600 mm este necesara utilizarea a 2 pistoane de forţe egale.

– Sistem de ridicare a uşilor basculante
La deschidere, frontul se rabatează parţial deasupra corpului permiţând acces total la conţinutul dulapului. Se încadrează perfect în liniile moderne de design care exclud adesea utilizarea uşilor convenţionale. Sistemul de prindere ocupă suficient de puţin loc în interiorul dulapului. Se poate monta pe uşi din pal şi pe uşi din sticlă cu rame din aluminiu sau MDF cu profil lat.

– Sistem de ridicare a uşilor pliante
Sistemul permite deschiderea uşilor realizate din fronturi duble cu dimensiuni egale sau asimetrice. Deschiderea este uşoară, uşile pot fi oprite în orice poziţie iar închiderea este lină şi silenţioasă. Se poate monta pe uşi din pal şi pe uşi din sticlă cu rame din aluminiu sau MDF cu profil lat sau înguste.

– Sistemul de feronerie pentru uşi pivotante
Permite folosirea optimă a spatiului în bucătărie si nu numai.
Usa dulapului se opreste în pozitia dorită, se deschide usor, se inchide linistita silentios. Este ideal pentru dulapuri superioare cu înălţimi reduse.